wtorek, 27 listopada 2012

Duszona ośmiornica z ziemniakami


#Smaki Grecji

na talerzu ośmiornica z ziemniakamiSKŁADNIKI
 1,5 kg ośmiornicy - może być mrożona
3 średniej wielkości cebule - pokrojone na ósemki
6 średnich ziemniaków- pokrojonych na ćwiartki
4 całe ząbki czosnku
400 gr. pomidorów w zalewie - drobno pokrojonych
1/2 filiżanka oliwy z oliwek
1/2 filiżanka octu winnego
2 listki laurowe
4-5 ziarnka ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru lub 1/2 miodu
Świeżo mielony pieprz


WYKONANIE
Ośmiornicę rozmrozić, dobrze umyć i pokroić na duże kawałki np. 8cm. Włożyć do garnka i zalać octem. Gotować na małym ogniu ok 15 min do wchłonięcia utworzonego płynu. Nastąpnie dodać oliwę, cebulę i czosnek. Zostawić na ok. 8-10 min uważać, aby czosnek i cebula się nie zarumieniły. Dodać ziemniaki i lekko wymieszać składniki. Zalać pomidorami, dodać listki laurowe, ziele angielskie, cukier ew miód i dużą ilość pieprzu.
Potrawę zalać taką ilością ciepłej wody, aby owa przykryła potrawę do 1/2 wysokości. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok 35-45 min.

! Jeżeli do potrawy użyjemy świeżej ośmiornicy to nie trzeba jej solić - sama w sobie jest wystarczająco słona.
Smacznego!