czwartek, 16 lipca 2015

'Bakłażanowe kapcie' po grecku - Papoutsakia.

#Smaki Grecji
Grecy uwielbiają bakłażany.

Danie o nazwie 'Bakłażanowe kapcie/buty' po grecku 'melitzanes papoutsakia / μελιτζάνες παπουτσάκια' jest najbardziej znaną potrawą z oberżyną w roli głównej. W skrócie 'paputsakia.'
Są to zapiekane bakłażany z mielonym mięsem w pomidorowym sosie z dodatkiem oregano lub mięty. Popularna jest również wegetariańska wersja dania tzw 'papoutsakia orfana / παπουτσάκια ορφανά' - 'osierocone kapcie' - z fetą, pomidorami i natką pietruszki.

Dzisiaj na tapecie wersja pierwsza:

nadziewana oberżyna mięsem i pomidorami, bakłażan z greckim jogurtem i bazylią

Składniki: (danie na 4 osoby)

4 średniej wielkości bakłażany
1/2 filiżanki oliwy
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki tartego żółtego sera
1/2 łyżki oregano
2 pomidory pokrojone w plastry

Nadzienie:
1/2 kg. wołowego mielonego mięsa (lub pół na pół z wieprzowym)
1 duża, starta cebula
4 łyżki posiekanej pitruszki
2 łyżki posiekanej bazylii lub mięty
2 filiżanki startych pomidorów
2 łyżki bułki tartej
1 czubata łyżeczka kminku
szczypta cukru
sól i pieprz


Wykonanie:
Bakłażany umyć. Przekroić wzdłóż na pół i obfice posolić, aby puściły sok. Po ok. pół godz. przepłukać, dobrze osączyć i lekko obsmażyć z każdej strony. Ukłożyć na kuchennym papierze, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Po upływie ok.15 min wykrawać łyżeczką miąższ.

W między czasie na drugiej patelni podsmażyć cebulę, dodać mięso i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Dodać pomidory, sól, pieprz, cukier i kminek. Wymieszać. Pozostawić na wolnym ogniu na ok. 25min, aby sos zgęstniał. Następnie dodać miąższ, tartą bułkę, pietruszkę, bazylię lub miętę. Wszystko dokładnie połączyć i zdjąć z ognia.

Bakłażany ułożyć w brytfannie i wypełnić przygotowanym nadzieniem. Wierzch posypać tartą bułką i serem, przykryć plastrem pomidora. Posolić i posypać oregano. Zapiekać ok 45 min w nagrzanym piekarniku do 180’C.
na brytfannie nadziewane bakłażany mielonym mięsem pomidorami


Podać gorące.
Smakuje wyśmienicie z greckim jogurtem:)
Smacznego!
Zobacz również: 'Bakłażan pod śniegową kołderką'


3 komentarze :

  1. Takie danie sprawdzi się w Rosji, gdzie wielbią i mięso mielone, i bakłażany. Ale nazwa co najmniej nie zachęca... :P Jest tysiąc innych skojarzeń z ich kształtem niż te nieszczęsne kapcie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Po polsku dziwnie brzmi, po grecku całkiem sympatycznie :) Dokładniejsze polskie tłumaczenie, to 'buciki' , bo 'paputsakia' to zdrobnienie od 'buty'.

    OdpowiedzUsuń