niedziela, 15 marca 2015

Kremidopita. Cebulowy placek (filo) z Mykonos.

#Smaki Grecji
*post zaktualizowany

W dzisiejszych Smakach Grecji - Smak Mykonos: Kremidopita /κρεμμυδόπιτα .

Kremidopita jest plackiem o zdecydowanym smaku cebuli (-stąd nazwa); pomimo, że nadzienie jest z dodatkiem dużej ilości kopru oraz regionalnego o białej miękkiej konsystencji sera - tyrovolia /τυροβολιά  , to jednak wyraźny cebulowy smak 'uzurpował' sobie prawo do tytułu.

κρεμμύδι/ kremidi - cebula
tyrovolia w smaku przypomina twaróg


porcja kremidopity, cebulowego placka z dodatkiem sera
SKŁADNIKI
2 pęczki koperku
2 pęczki cebulki ze szczypiorem
3-4 jajka
1 cebula
1 kg tyrovolia lub solonej myzitry
 (ew. może być feta)
opakowanie ciasta fillo krusta 12 płatów lub sfoliata (2płaty)
 pieprz, oliwa, woda


WYKONANIE

Cebulę oraz cebulkę ze szczypiorkiem drobno posiekać. Następnie ugnieść w rękach, aby warzywa puściły sok. Do cebulowej masy dodać: ser, posiekany koperek, rozkłócone jajka, pieprz i wszystko razem wyrobić. Farsz gotowy.

Okrągłą, średniej wielkości formę natłuścić oliwą. Położyć (układać warstwowo smarując każdy płat tłuszczem) 6 płatów krusta. Dodać farsz. Całość przykryć (natłuszczając każdy płat z osobna ) pozostałymi warstwami ciasta.


Jeżeli do placka użyjemy fillo sfoliata (mój smak), to wierzchnią warstwę należy ponakłuwać widelcem. Jeżeli przyrządzamy placek z ciasta krusta jw.na zdjęciu (chrupiącego), to nie ma potrzeby nakłuwania.

Natłuszczoną powierzchnię  dodatkowo skropić wodą, nożem podzielić na kwadraty.

Wstawić do nagrzanego piekarnika - 180'C na 30 min.
 
Placek smakuje wybornie z zimnym piwem.
 Smacznego!
 
* w tradycyjnym przepisie oprócz wyżej wymienionych składników do farszu dodawana jest ugotowana, pokrojona w kotkę słonina lub kawałki wędzonego boczku.


5 komentarzy :

  1. Pyszny placek. Polecam zwłaszcza latem do szklaneczki piwa :)
    pzdr

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis i końcowy efekt wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tu też cudny przepis! Bardzo smacznie wygląda, aż mam ślinkę na nie.

    OdpowiedzUsuń