poniedziałek, 17 lutego 2014

Ser nie zastępuje jedzenia, ser jest jedzeniem


#Greckie Opowieści

Ser jest bardzo ważnym składnikiem greckiej diety; obecny jest codziennie na greckim stole, a już w przesadnych ilościach w trzeci tydzień greckiego Przedpościa, więcej na ten temat TUTAJ.

Grecka produkcja nabiału ma wieloletnią tradycję i korzeniami sięga czasów starożytnych. Uważa się, że w czasach antycznych biały ser stanowił święty pokarm Greków.

Oślepienie Cyklopa greckaoliwka.blogspot.com
Oślepienie Polifema. Malowidło z 7w pne.
 Muzeum Argos.
Według mitologii greckiej, sztukę wytwarzania sera przekazał Grekom (dar bogów Olimpu) syn boga Apolla –Aristeas. Natomiast pierwsze historyczne wzmianki o wyrobie nabiału datowane są na czasy homeryckie. Homer wspomina w ‘Odysei’ (Rapsodia I , werset 216-249) w jaki sposób wyrabiano sery w tamtej epoce. Jest to fragment w którym poznajemy jednookiego, silnego cyklopa Polifema oślepionego przez Odyseusza.

Homer opisuje jaskinię ludożercy jako miejsce przechowu trzódki kóz i owiec, miejsce dojrzewających stosów sera, dzbanów wypełnionych po brzegi mlekiem, a także podaje informacje w jaki sposób cyklop wyrabiał fetę. Ze względu na otrzymywane mleko trzoda dla pasterza była cennym nabytkiem. Grota, do której zapędzał zwierzynę (samice wraz z małymi owieczkami, samce pozostawały poza jaskinią w specjalnej murowanej zagrodzie) była strzeżona ogromnym głazem. Polifem kochał zwierzęta do tego stopnia, że wolał zjadać ludzi, niż oswojoną zwierzynę.


Pierwsze recepty dotyczące produkcji nabiału podaje Arystoteles i Dioskurydes. W komediach i tragediach literackch jest wiele wzmianek na temat sposobu przyrządzania sera, np. z wykorzystaniem mleczka owoców figowych. 

Na agorze ateńskiej sprzedaż nabiału odbywała się w ściśle do tego celu wyznaczonych miejscach: niedojrzałe sery sprzedawano na wagę, a dojrzałe w kawałkach.

  • Ser zajmuje bardzo ważne miejsce na greckim stole, bez spożycia którego Grek się nie obejdzie.

Dlaczego?


geckie sery greckaoliwka.blogspot.com


W Grecji ser był i nadal pozostaje produktem tańszym od mięsa. W czasach kryzysu dla biedniejszych osób nabiał stanowił ekonomiczne rozwiązanie dziennego zapotrzebowania na proteiny. Niezależnie od pory dnia i roku zjadano sery w dużych ilościach. Z czasem spożycie nabiału stało się nawykiem żywieniowym, które przetrwało po dzień dzisiejszy. Przeciętny Grek spożywa 23 do 24,5 kg sera rocznie.
Sery podawane są do każdego posiłku poczynając od najprostrzego dania, a kończąc na najbardziej wykwintnym. Zarówno sery białe jak i lekko cytrynowe cieszą się w Grecji dużą popularnością, i są konsumowane kilka razy dziennie.
Bardzo popularne są tyropity i tyropitakia / placki i pierożki serowe, które przyrządza się na słodko lub pikantnie w cieście fillo sfoliata lub krusta; równie popularne są chortopity / placki serowe z dodatkiem warzyw czy też kreatopity z dodatkiem mięsa.
W restauracjach i tawernach w karcie menu znaleźć można wiele serowych warjacji np. pasty serowo-czosnkowe, zapiekane cukinie z żółtym serem czy też fetą, pieczone kulki serowe żółtego sera, pomidory i papryki nadziewane fetą, zapiekaną fetę z sezamem w polewie miodowej, oraz wiele innych serowych smakołyków stanowiących wizytówkę danego regionu,
bo jak mawiają Grecy: 
 ser nie zastępuje jedzenia, ser jest jedzeniem.



2 komentarze :

  1. Renata,do grona Twoich stałych czytelników dołączył mój mąż,który od kilku lat,z miłości do Grecji zaczął uczył się języka greckiego.Pozdrawiamy serdecznie.

    OdpowiedzUsuń