wtorek, 15 lipca 2014

Kurczak w sosie mastichowym z brzoskwiniami

#Smaki Grecji



SKŁADNIKI

cały kurczak lub udka i skrzydełka
12 dag wędzonego boczku
1 kostkę przypraw np.Knorr
ziemniaki
słodki ziemniak-patata
marchew
posiekana nać selera
posiekany por
dorodna brzoskwinia lub 2 średniej wielkości
2-3 szczypty czerwonej papryki
szczypta mielonej kolendry
3 listki mastichy lub jeśli są to drobniutkie łezki to 5-6
łyżeczka masła lub margaryny
100 ml  białego wina


Na SOS
300 ml  wody
50 ml  oliwy z oliwek
30 gr.  miodu
30 gr.  musztardy
30 ml  soku z cytryny
sól i pieprz

*Składniki na sos dokładnie połączyć np. w zakręconym słoiku.


WYKONANIE

Obrane ziemniaki, marchew, brzoskwinię i cebulę pokroić (w tym i boczek) w kostkę. Włożyć do brytfanny, posypać czerwoną papryką, a następnie załać przygotowanym sosem. Piec przez ok. godz.w piekarniku nagrzanym do 200'C.

w brytfannie. pokrojone w kostkę różne warzywa

Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgnieść kostkę warzywną z odrobiną oliwy z oliwek i wymieszać tak, aby powstała pasta. Dodać: kolendrę, oregano, sól, pieprz oraz szczyptę czerwonej papryki; powstałą masą dobrze natrzeć mięso.

udka kurczaka w panierce

Jeżeli macie całego kurczaka, to dobrze jest go piec na rożnie, jeżeli są to udka to można piec na brytfannie razem z warzywami. Udka kurczaka z warzywami piec pod przykryciem, aby utworzony sos nie odparował. Całego kurczaka należy piec osobno.

Kiedy warzywa są prawie upieczone powstały sos zlać do garnka i dodać: wino, pora, nać selera i zmiażdżone łezki mastichy.*  Doprowadzić do wrzenia.  Zdjąć z ognia - można dodać łyżeczkę masła, aby zagęścić sos. Powstałym sosem zalać warzywa i wstawić do nastawionego na pieczenie z grilem piekarnika na ok. 10-15 min.

*listki mastichi wraz z odrobiną cukru rozsypać na pergaminie. Papier złożyć na pół i wałkując wałkiem do ciasta -rozdrabniać . Efekt gwarantowany ;)


obok wałka do ciasta na pergaminie znajdują się rozdrobnione w pył łezki mastichowe


Smacznego!

* Ostatecznej fotki nie mam, bo po prostu zapomniałam pstryknąć zdjęcie ...a potem to już było po fakcie.


Dlaczego masticha jest produktem wyłącznie greckim przeczytasz TUTAJ



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz