środa, 13 sierpnia 2014

Bakłażan na ostro z greckim jogurtem, bazylią i tabasco.

#Smaki Grecji

Moi Drodzy co tu dużo nawijać, po prostu przepis NIEBO W GĘBIE! Pod 'śniegową kołderką' znajduje się perfekcyjnie doprawiony farsz.


bakłażan pod śniegową kołderką

SKŁADNIKI
6 sredniej wielkości oberżyny
2 średniej wielkości cebule
3 ząbki czosnku
4 dojrzałe pomidory bez skórki
garść listków świeżej mięty 
garść listków świeżej bazylii
cukier - opcjonalnie
sól, pieprz,  papryka w proszku
5-6 kropel tabasco
1/4 szkl. oliwy z oliwek

SOS JOGURTOWY
3/4 litra greckiego jogurtu
ząbek czosnku -przeciśnięty przez praskę
2-3 łyżki oliwy z oliwek
6 posiekanych listków bazylii i mięty

WYKONANIE 
1.Bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości 1cm. Włożyć do posolonej wody, po pół.godzinie odcedzić i ponownie zalać wodą. 
Pomidory obrać ze skórki i zmiksować. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zeszklić. Dodać pomidory, tabasco, sól i pieprz i wszystko razem dusić 10min. Po upływie czasu dorzucić posiekaną bazylię oraz miętę i wszystko razem poddusić kolejne 10-15min.

2. Piec nastawić na grillowanie na 220'C. Odsączyć oberżyny i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i wstawić do pieca. Zapiekać z obu stron na lekko złoty kolor. Podpieczone bakłażany ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym lub specjalnej blasze, posysypać listkami bazylii oraz mięty i na to wszystko wyłożyć pomidorowy sos.
Zapiekać 15-20 min w tem. 180'C.

3. Jogurt wymieszać z ziołami, czosnkiem i oliwą. Powstałą masą przykryć pomidorowo-bakłażanową zapiekankę. Wierzch posypać papryką. Zapiekać ok. 10-15min.
  
Ad. czynność zapiekania można pominąć wówczas należy wyłożyć jogurtową masę na chłodną zapiekankę.

4. Danie pokroić kiedy przestygnie. Podawać schłodzone lub lekko ciepłe do szklaneczki białego wina.

SMACZNEGO!
 
 

7 komentarzy :

  1. Wlasnie sie piecze �� Jak tylko trafilam na przepis wiedzialam, ze musze go wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super!!
      Dzięki za info zwrotne :)
      pzdr

      Usuń
    2. Poniżej Wasze komentarze przeniesione z blogpl. Niestety nie ma możliwości oddzielnego transportu :/

      - Obżarciuch pisze: 2 lutego 2015 o 16:59

      ale smaczne bakłażany, jutro zrobię takie danie :) ja robię czasami zapiekankę bakłażanową

      - Rondel pisze: 2 lutego 2015 o 17:00

      robiliśmy niedawno podobne danie :) było pyszne :) a to inne propozycje dań z bakłażanem

      - dobre-rady-pomoc pisze: 3 lutego 2015 o 01:04

      Świetna propozycja na pyszne jadło, wygląda niebanalnie.
      Zapraszam na krem z pora

      - mkr pisze: 2 lutego 2015 o 17:06

      Pysznie, zapraszam na zapiekankę ziemniaczaną z brokułami i boczkiem

      - 3dchili pisze: 2 lutego 2015 o 17:08

      wygląda pysznie
      zapraszam na pyszne przepisy skutecznej diety odchudzającej

      - monikatomang pisze: 1 lutego 2015 o 17:01

      Poddałaś mi pomysł na obiad na jutro:-) Wygląda zachęcająco!

      - Grecka Oliwka pisze: 1 lutego 2015 o 18:37
      i smakuje nieziemsko!
      pozdrawiam :)

      - SU pisze: 3 lutego 2015 o 08:12

      BARDZO FAJNY,ORYGINALNY PRZEPIS; PODOBA MI SIĘ POMYSŁ Z TYM JOGURTEM;NA PEWNO PYSZNOŚCI!! MUSZĘ KONIECZNIE WYPRÓBOWAĆ ;)
      ZAPRASZAM NA ”PLACUSZKI Z CUKINII Z DIPEM CZOSNKOWYM”
      POZDRAWIAM

      Usuń
  3. Uwielbiam bakłażany, danie wygląda pysznie! Myślę, że niedługo się na nie skuszę ;) Apeluję o więcej przepisów prosto z Grecji!!!! Pozdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie jest bardzo smaczne, gorąco polecam.
      Wkrótce dodam więcej przepisów,
      pozdrawiam :)

      Usuń