niedziela, 10 sierpnia 2014

JAKIE składniki do tradycyjnej, greckiej Choriatiki, czyli Wiejskiej Sałatki, popularnie nazywanej Grecką?

#Smaki Grecji

To o czym można przeczytać na blogach na temat przyrządzania greckiej sałatki...w jakie ścisłe kanony zostało wrzucone przygotowanie najprostrzej na świecie 'Wiejskiej' czyli słynnej 'Choriatiki'/Χωριάτικη - to się w głowie nie mieści!

Otóż różnej maści 'eksperci' stricte podkreślają obecność na talerzu następujących produktów:
pomidory, ogórek, zielona papryka, cebula, czarne oliwki, feta, kapary, oliwa, sól, oregano, czasem też padnie słowo natka pietruszki - jako głównych i jedynych składników, żadnych innych w tradycyjnym przepisie...mało tego krojonych w ściśle określony sposób!

Składniki są ok, jeśli do tego są greckie, to mamy fantystyczny smak, ale czy można dobitnie podkreślić słowo: tradycyjna?
Nie! W tym przypadku bardziej właściwe jest określenie 'popularna'.
Sałatka Choriatiki, czyli Wiejska przyrządzana jest według tradycji przypisanej danemu regionowi, ba według twórczego polotu każdej greckiej gospodyni, bo Gotowanie jest Sztuką, a owej w sztywne kanony zamknąć się NIE DA!

saltka po grecku, grecka sałatka, na talerzu pomidor, ogórek, oliwka, ceblua, krytamo

Miałam więc dość czytania powielanych bzdur, dlatego też, postanowiłam zapytać osoby, która w Grecji w dziedzinie pt. Sztuka Kulinarna jest autorytetem, mianowicie napisałam mail do pana Iliasa Mamalakis’a. 
Kim jest Ilias Mamalakis? – dla tych, którzy nie wiedzą polecam zajrzeć na stronę eliasmamalakis.gr /Curriculum Vitae  

W wielkim skrócie poprosiłam, aby p.Mamalakis rozwiał wątpliwości dotyczące sałatkowego przepisu. 'Jak to jest w końcu z tą Wiejską? Czy to prawda, że do Choriatiki nie powinna być dodawana zielona sałata (Mykonos), roka (Syros), kritamo (Tinos), czy też mocny ocet lub glistrida albo mięta (Kreta)? Czy dodanie wymienionych składników równa się z określeniem: nie- tradycyjna?' - min. brzmiały moje pytania...



Odpowiedź otrzymałam w ciągu jednego dnia, za którą dziękuję  z całego serca, mianowicie
Pan Mamalakis zaznaczył , że:
  • gotowanie jest Sztuką INSPIROWANE wolnością
  • pomidory kroimy jak nam się żywnie podoba, łącząc czerwień z zielenią , nawet jak fantazji nam wystarczy to truskawki można dodać
  • podstawą sałaki są pomidory i oliwa z oliwek reszta warzyw i przypraw jest dowolna 
  • niezmiernie ważne jest dobre połączenie (wymieszanie) składników i MACZANIE kawałków chleba w utworzonym soku – bo to jest duch Choriatiki.
  • geneza sałatki: charakterystyczna w kuchni arvanickiej, głównie ludności zamieszkującej tereny Attyki.
...i już wiadomo co i jak :)


    2 komentarze :

    1. Masz racje odnosnie ekspertow. Na jednym blogu o Grecji skomentowalam ze wlasnie dodaje sie zielona salate bo to przeciez wiejska, a autorka tekstu odpisala ze w prawdziwej greckiej to wykluczone!

      OdpowiedzUsuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      OdpowiedzUsuń