czwartek, 21 sierpnia 2014

'Słodycz zanurzona' –'Ipovrychio'- grecki deser w szklance zimnej wody

#Smaki Grecji
Aktualizacja 23.07.2017
Nowe fotki.
 Υποβρύχιο/ypovrychio / ipovrychio - podwodny

szklanka z wodą i białą masą na łyżce, grecki deser w szklance na tle hibiskusa


Ipovrychio Vanilia /Υποβρύχιο Βανίλια

Ipovrychio Masticha / Υποβρύχιο Μαστίχα

- tak popularnie nazywana jest gęsta cukrowa masa (klasyczne smaki: wanilia i masticha) zanurzona w szklance zimnej wody.

W dawnych czasach deser był tradycyjnym poczęstunkiem w upalne dni. 'Zanurzoną' słodycz o smaku wanilii podawano przede wszystkim dzieciom, mastichy - dorosłym. Dawniej nie było mowy, aby grecka gospodyni oprócz owoców w gęstym syropie tzw. 'gliko tou koutaliou' nie posiadała w kredensie wanilii czy też mastichy.
Jak twierdzi mój Theo, 'ipovrychio' to nie jest jakaś tam słodycz, to jest smak dzieciństwa, wspomninie spotkań rodzinnych, zapach domu, dziadków, wspomninie (w jego przypadku) śp.babci Anastasji.’

pojemnik z masticha ipovrichio grecki produkt . deser mastihowy/mastichowy



Ciekawostka: Cymes o smaku mastichy stanowi oficjalny poczęstunek w Metropolii w Konstantynopolou.
Ostatnimi czasy zwyczaj podawania 'ipovrychio' powrócił do łask, odnotowano znaczną sprzedaż słodkiego produktu nie tylko o tradycyjnym smaku (wanilia, masticha) ale również powstałych na bazie wanilii np. czekoladowym, karmelowym, wiśniowym, goździkowym.

Macie ochotę na coś słodkiego i orzeźwiającego jednocześnie? - jeśli tak, to polecam wypróbować poniższy przepis :)

SKŁADNIKI
64dag cukru
1/2 filiżanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka startej wanilii ew.cukier waniliowy
lub
szczypta rozdrobnionej mastichy

WYKONANIE
Wodę z cukrem rozpuścić w rondlu teflonowym. Gotować (cały czas mieszając) do czasu utworzenia syropu* Do gotowej masy dodać sok z cytryny i jeszcze chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia, dodać wybrany aromat i energicznie wymieszać. Masa ma bezbarwną konsystencję. Odstawić do przestygnięcia.

*Właściwa konsystencja syropu jest gotowa wtedy, kiedy kropelka rzucona na talerzyk z wodą się nie rozpryśnie ani nie rozpuści.

Kiedy masa nieco przestygnie (zanurzony w syropie palec nie powinien parzyć) drewnianą (!) łyżką energicznie mieszać w jednym kierunku do czasu utworzenia mlecznej i gęstej konsystencji.

Gotową słodycz przelać do wyparzonego słoika i szczelnie zamknąć.

ps.

Cały urok deseru tkwi w sposobie spożywania.

Łyżka słodkiej masy zanurzona w szklance zimnej wody, to nic innego jak lizak. Masa dobrze trzyma się powierzchni, więc zlizujemy zawartość maczając łyżkę co chwila w wodzie.  Nie sposób poprzestać:D

Smacznego!

Na temat zdrowotnych właściwości mastichy przeczytasz TUTAJ - zapraszam. 




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz