poniedziałek, 1 czerwca 2015

'Owoc w Cukrze' - 'GLIKO KOUTALIOU' - słodka tradycja greckiej gościnności.


#Smaki Grecji

Dzisiaj w greckich smakach kilka słów o gliko tou koutaliou czyli słodkiej syropiastej greckiej konfiturze. Poniżej na zdjęciu bakłażan w cukrze...w sam raz na nadchodzący czerwiec :)
Słodkiego miesiąca:)

Jednym z najstarszych greckich zwyczajów ugoszczenia przybyłych z wizytą gości jest podanie słodkiego deseru tzw. 'gliko tou koutaliou / γλυκό του κουταλιού' co w dosłownym tłumaczeniu oznacza 'słodkość na łyżeczce', a jeszcze w dokładniejszym to: 'owoc w cukrze jedzony łyżeczką'. Na jęz. polski tłumaczone jest jako: 'owoc w cukrze' .


konfitura, owoc w cukrze na łyżeczce, gliko koutaliou


'Gliko koutaliou' to nie tylko owoce, ale również warzywa, a nawet płatki kwiatów gotowane przez określony czas w cukrowym syropie. Deser przyrządzony w domu nie zawiera konserwantów, przechowany w hermetycznie zamkniętym słoiku wytrzyma do roku czasu; natomiast bez pasteryzacji przechowywany w lodówce do 2 miesięcy.
Cukrowy deser nie zawiera ani grama tłuszczu. Kalorie pochodzą z węglowodanów, dlatego też, aby otrzymać wartościową np. poranną porcję odżywczą gliko koutaliou można połączyć z jogurtem o niskiej zawartości tłuszczu oraz płatkami owsianymi z pełnego przemiału. 
 

Do najbardziej rozpowszechnionych miniaturowych słodyczy przyrządzanych w zależności od pory roku należą:
 
Jesień: pigwa, oraz dzikie jabłuszka - gatunek 'firiki / φιρίκι' z Pelion, jabłka kształtem nieco przypominają gruszę.
 
Zima: pomarańcze w tym i gorzkie oraz bergamotka.
 
Wiosna: figi, orzechy włoskie - owoce zrywa się kiedy są zielone i delikatnie nożykiem obiera skórkę, pistacje - specjalność z Eginy. Owoce pistacji również zrywane są niedojrzałe, a nożykiem usuwany jest trzonek.
 
Lato: płatki róży, arbuz, czereśnie i wiśnie, morele i winogrona, pomidorki, malutkie bakłażany oraz figi.


Łakoć serwowana jest na szklanym lub kryształowym spodku z małą łyżeczką w zestawie do szklanki zimnej wody lub / i kawy po grecku.

słodkość na łyżeczce do kawy po grecku




4 komentarze :

  1. Bakłażan w cukrze!!!! No tego to jeszcze nie widziałam, wygląda obłędnie! Jak taka wielka słodka sztywna galaretka :))) Aż nabrałam ochoty na coś słodkiego...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bakłażan jest bardzo pyszny, fakt :)
    Iwono u ciebie na blogu złożyłam zamówienie na przepis na watruszki, wyglądają apetycznie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dolacze sie do choru: baklazan w cukrze!!! Chcialabym jeszcze sprobowac pistacji. A wiecie, ze do konfitur z arbuza dodaje sie ciutke... wapna ;-)?

    OdpowiedzUsuń