czwartek, 23 października 2014

Herbata Górska. Jak zaparzyć? 3/3

#Smaki Grecji

Na dzień dobry, zdrowie i dobry humor każdego dnia polecam filiżankę górskiej herbaty. O tym dlaczego warto pić grecki napój przeczytasz TUTAJ, a o tym jak zaparzyć - poniżej :)
Zapraszam!
 

herbata w fili[ance, gałązki ziela, drewniana taca, grecka herbata
  • na przeziębienie
Filiżankę wody doprowadzić do wrzenia, tuż przed zagotowaniem zdjąć tygielek z ognia i dodać: połowę laski cynamonu, odpowiednią ilość herbaty (mała garstka) i przykryć na ok 4 min. Przecedzić. Wywar można osłodzić 1/2 łyżeczki miodu.
  • na wzmocnienie organizmu
W tygielku zagotować filiżankę wody z dodatkiem odp. ilości suszu. Zdjąć z ognia i przykryć wywar na 2min. Odcedzić. Osłodzić 1 łyżeczką miodu lub cukru i dodać 4-5 (nie więcej) kropel soku z cytryny.

zaparzona herbata, gałązki ziela na talerzyku, grecka herbata



PS.
Kobiety, jeśli któraś z was co miesiąc zmaga się z wiadomym bólem, to powiem z doświadczenia, że picie górskiej czyni cuda. Polecam wypróbować, a nuż pomoże i wam, także zachęcam do testowania.
Na pewno nie zaszkodzi :)
Na zdrowie!


3 komentarze :

  1. Dzień dobry! Witam w ten słoneczny poranek :-) Właśnie zrobiłam sobie śniadanie i oczywiście herbatę...zawsze rano musi być a kawa o 11 :)
    Udanego dnia !

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Lawendowa F :)
    U mnie na odwrót. Wcześnie o poranku kawa, a o 10 lub 11 herbatka :)
    Pozdrawiam słonecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie podobnie -kawa króluje, choć ostatnio doceniam wartość żurawiny ;)

    OdpowiedzUsuń