niedziela, 12 października 2014

Zupa FAKES - grecki smak soczewicy

#Smaki Grecji
'Jeśli do gotowania użyjemy czerwono-brązowej soczewicy, to dodajemy przecier pomidorowy ew.odrobinę ketchupu, jeśli jest to soczewica nieco zielonkawa, to pomidory pomijamy, reszta wg. smaku. Poza tym zupy takie jak: fasolowa, grochowa czy fakes po ugotowaniu najkorzystniej jest zjadać dnia następnego, wyeliminujemy w ten sposób problem niepożądanego  wzdęcia' 
 - brzmiały słowa Greczynki-Zety, która 12 lat temu w Atenach nauczyła mnie gotować fakes / φακές.

Stosuję się do rady, po dziś dzień :) 
 
na talerzu grecka zupa z soczewicy
Zupa z brązowo-czerwonej soczewicy.

SKŁADNIKI

1/2 kg soczewicy
1 średnia drobno posiekana cebula
6-8 ząbków czosnku pokrojonych w plastry - bardzo ważny składnik
1 marchew pokrojona w grube plastry
1filiżanka oliwy z oliwek
4-5 łyżek octu winnego - spirytusowy się nie nadaje
1  filiżanka soku pomidorowego 
lub 2 łyżki ketchupu
3-4 listki laurowe 
sól, pieprz
według uznania można dodać 2 goździki i rozmaryn 

WYKONANIE
Soczewicę dokładnie wypłukać, włożyć do garnka, zalać wodą tak, by ją przykryła i gotować ok. 5min. Pierwszą wodę odlać. Następnie dodać wszyskie wyżej wymienione składniki, uzupełnić wodą i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu kiedy soczewica zmięknie i zupa nieco zgęstnieje. Czas gotowania jest bardzo zróżnicowany, ponieważ zależy od soczewicy. Czasami ziarno jest już miękkie po pół godz.gotowania,  a czasem wymaga nawet 2!

Tradycyjnie danie podawane jest w zestawie z fetą, oliwkami i chlebem. Zupa smakuje rewelacyjnie z marynowaną czerwoną papryką oraz suszonymi pomidorami. Wszystkie dodatki koniecznie posypane pachnącym oregano.

talerz greckiej zupy fakes, mezes
Fakes i mezes

Smacznego!

8 komentarzy :

  1. Zupa jest przepyszna. Super przepis!
    Volos pozdrawia Mykonos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Volos witam w moich progach, rozgość się:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Pani Renato, a nada się soczewica z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem...nie gotuję zup warzywnych z dodatkiem 'zapuszkowanych' jarzyn, także nie mam pojęcia.
      A tak na marginesie, to nie rzuciła mi się w oczy soczewica w puszce...aż przy następnych zakupach sprawdzę, czy u nas w sklepie znajduje się na półkach.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. To juz wiem, dlaczego zawsze lepiej mi smakuje zupka fakes na drugi dzien. Mam tylko taki problem w domu, ze mąż zawsze chce na rzadko, a dzieci, aby łycha stawała dęba ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D o kurczę, to masz dylemat. Chyba lepiej zrobić na gęsto, bo rozrzadzić wodą można...

      Usuń
  4. Naprawdę dobry, oryginalny grecki przepis! Moja babcia jest Greczynką i robiła ją chyba dokładnie tak samo, bo smak zupy z tego przepisu, przenosi mnie do czasów dzieciństwa. Wtedy to była, obok pomidorowej i ogórkowej, moja ulubiona zupa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Zosiu, miło mi, że podany przepis przywołał w pamięci czasy dzieciństwa. Pozdrawiam:)

      Usuń