niedziela, 2 listopada 2014

Grecka KOLIWA - Poczęstunek na Zaduszki - przepis, część 3/3

#Smaki Grecji

Dla chrześcijan wyznania orthodoksyjnego koliwa jest okolicznościowym, żałobnym poczęstunkiem, wspomnieniem zmarłych, aczkolwiek ostatnio ze względu na warościowe składniki odżywcze mieszanki oraz walory smakowe koliwa coraz częściej przygotowywana jest na śniadanie.
Nie wiem czy skusiłabym się na przyrządzenie dania w innym dniu niż do tego przeznaczonym, ponieważ jakby nie było poczęstunek już od czasów starożytnch poświęcony został duszom i tak jakoś wg. mnie nie wypada...
Pszenica - fakt stanowiła jeden z ważnych codziennych produktów konsumpcyjnych w starożytnej Grecji, ale przygotowana mieszanka przepełniona symboliką, o której wspominam TUTAJ - już nie.
Koliwa była ofiarą zarówno dziękczynną jak i błagalną, którą zjadano w czasie świąt w określonych dniach w intencji dusz przybyłych z zaświatów, także jak kto uważa.

Nawiązując do dzisiejszego dnia, w którym według wierzeń granica pomiędzy magicznym światem żywych i nieżywych staje się bardzo cieniutka, pozwoliłam sobie zamieścić przepis na wspomniną koliwę, która w historii dziejów zapisała się właśnie jako 'wspomnienie dusz.'

pszenica z bakaliami otulona cukrem pudrem

SKŁADNIKI
400gr.ziarna pszenicy
50gr białych prażonych midałów
100gr orzechów włoskich
6 zmielonych sucharków
50gr jasnych rodzynków
50gr czarnych rodzynków
50gr owoców granatu
75gr cukru
2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki lub melisy
2-3 łyżeczki ziarenek kolendry
2 łyżeczki ziarenek anyżu
½ łyżeczki mielonych goździków
2 czubate łyżeczki cynamonu
2 czubate łyżeczki sezamu

DO DEKORACJI
połówki orzechów włoskich
migdały
owoce granatu
rodzynki jasne i czarne
2 zmielone sucharki
75gr.cukru
cukier puder do posypania


WYKONANIE

1.Pszenicę oczyścić, zalać wodą i pozostawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia ziarno przepłukać, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do momentu kiedy ziarno pęknie (ok 1 godziny) i otworzy się na połówki.

2.Ugotowaną pszenicę odcedzić, rozłożyć na płótnie i pozostawić do wyschnięcia. Po upływie godziny zmienić ręcznik.

3.Do głębokiej misy wsypać pszenicę oraz pozostałe produkty, dobrze wymieszać. Gotowe do spożycia.

W przypadku, gdy chcemy koliwę zanieść do kościoła to należy masę wyłożyć do odświętnej misy. Używając pergaminu lekko przycisnąć wierzch, a następnie posypać bułką tartą, ponownie lekko docisnąć i na koniec posypać cukrem pudrem i ozdobić bakaliami układając np. rodzynki lub migdały w kształcie krzyża.

Przed spożyciem wypowiadane są słowa: ‘Niech Pan Bóg im (osobom zmarłym, duszom) wybaczy’ 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz