sobota, 6 grudnia 2014

Słodki deser - przepis na morelowe loukoumi :)

#Smaki Grecji

Dzisiaj przepis na deser, który zarówno w Grecji jak i Turcji cieszy się niezwykłą popularnością. Kto chętny na słodki cymes własnej roboty, niech zabiera się do pracy, a kto chętny poznania krótkiej historii związanej z pysznym deserem zapraszam TUTAJ.

loukoumi z migdałami i wiórkami kokosowymi

Składniki:

  • 170 gr. kandyzowanych moreli
  • 2 szklanki wody
  • 450 gr. cukru
  • 3 torebki żelatyny
  • ¾ filiżanki wody (do rozpuszczenia żelatyny)
  • 280 ml. wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 filiżanka orzechów włoskich lub białych migdałów grubo posiekanych
  • cukier puder (lub wiórki kokosowe)
  • mąka ziemniaczana
  • łyżeczka mielonych goździków
Wykonanie:
Morele pokroić na małe kawałki i wrzucić do 2 szklanek gotującej wody. Na początku gotować na silnym ogniu przez kilka minut, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. pół godz. Owoce odcedzić (zachować 5 łyżek powstałego soku) i zmiksować na gładką masę.

Do garnka wlać 280ml wody, dodać cukier oraz zmiksowane morele (tu: łyżeczkę zmielonych goździków). Wymieszać. Upewnić się, że cukier się rozpuścił i zdjąć z ognia. Dodać żelatynę rozpuszczoną w ¾ filiżanki zimnej wody, zachowany sok oraz sok z cytryny. Energicznie wszystko wymieszać i dodać migdały.

Powstałą masę wylać na natłuszczoną formę. Przestygnięty deser przykryć przeźroczystą kuchenną membraną i włożyć do lodówki na 8 godzin.

Wyjąć z chłodni. Natłuszczonym nożem pokroić na małe kawałki, obficie posypać mąką ziemniaczaną i pozostawić na ok 3-4 godz. Po upływie czasu mąkę usunąć pędzlem, a deser obficie posypać cukrem pudrem (lub wiórkami kokosowymi, wtedy czynność z mąką trzeba pominąć).

! Zapomniałam dodać: białe migdały zanim pokroimy można lekko podpiec w piekarniku na złoty kolor :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz