środa, 25 lutego 2015

Postna zapiekanka z fasoli, szpinaku i włoszczyzny

#Smaki Grecji

Mieliście okazję zjeść postne danie, które łączy szpinak i fasolę? - jeśli nie, to zapraszam do wypróbowania przepisu, który naprawdę wart jest przysłowiowego stania przy garach, acz prezentowany takowego nie wymaga :)

na talerzu pieczona fasola ze szpinakiem, włoszczyzną i pomidorami


SKŁADNIKI
0,5kg białej fasoli (średnie lub duże ziarna)
250gr świeżego szpinaku
5-6 cebulek ze szczypiorem (drobno pokrojonych)
1 por (drobno pokrojony)
1 posiekana cebula
0,5 pęczka posiekanego koperku 
0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki
800gr. drobno pokrojonych pomidorów
1 mała filiżanka oliwy z oliwek
3 łyżki tartej bułki
sól i świeżo mielony pieprz
WYKONANIE
Fasolę 'duże ziarna' poprzedniego dnia namoczyć (małe wystarczy na kilka godzin) w wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody kuchennej. Nastąpnego dnia dobrze wypłukać i wrzucić do garnka z lekko posoloną wodą. Gotować 30min. Odcedzić.

Umyty i pokrojony na duże kawałki szpinak wrzucić do misy, posolić i odstawić na 15min. Po upływie czasu warzywo zagnieść tak, aby puściło sok. Dodać włoszczyznę, posiekanę cebulę, sól i pieprz, i wszystko dokładnie wymieszać. 

Połowę farszu wyłożyć na spód natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Przykryć fasolą, a następnie pozostałym farszem. Wszystko zalać pomidorami i pozostałą oliwą. Wierzch posypać tartą bułką. 

Wstawić do nagrzanego  do 170'C piekarnika (najniższa półka) i piec przez ok godzinę czasu.

Smacznego i kto chce niech pości!

Inny wariant (dla nie poszczących) to: do farszu można dodać 250gr. startej na dużych okach fety. Można też zachować ok szklanki tarciny i przed końcem pieczenia posypać nią wierzch.

Na zdrowie!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz