czwartek, 28 stycznia 2016

Spetsofai, chłopskie danie regionalne z Pelion

#Smaki Grecji

Dzisiaj jemy spetsofai.  Polecam wypróbować przepis, a przy okazji poszukać na mapie, gdzie leży Pelion /Πήλιο / Pilio ;)

Spetsofai, spetzofai / σπετζοφάι, jest to potrawa garnkowa charakterystyczna dla kuchni greckiej oraz włoskiej. Nazwa  składa się z dwóch członów: włoskiego 'spezzatino' - potrawka garnkowa z pomidorami / gulasz + greckiego: 'fai' - pokarm, rodzaj pokarmu tu.: składniki charakterystyczne dla dania powstałego w regionie Pelion.
Spetsofai, to nie jest gulasz. Podstawowym składnikiem potrawy jest wiejska, regionalna kiełbasa z Pilio, która jest mało lub wogóle niedostępna w innych regionach Grecji, dlatego też, najczęściej zastępowana jest kiełbasą wiejską o smaku czosnkowym. Do spetsofai nie dodaje się liścia laurowego lub ziela angielskiego, przypraw charakterystycznych dla gulaszu.


na talerzu kiełbaski z paprykami w pomidorowym sosie

SKŁADNIKI
1kg papryk
4-6 kiełbaski Pilio (ew.czosnkowe) pokrojone w krążki lub całe
1kg przetartych pomidorów
2 drobno pokrojone cebule
1 filiżanka oliwy
sól, pieprz, szczypta cukru

WYKONANIE

Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ćwiartki. Zblanszować na rozgrzanej oliwie i wyjąć na talerz. Do garnka włożyć kiełbaski, obsmażyć i również wyjąć. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulkę, dodać przetarte pomidory, szczyptę cukru, sól i dużo świeżo zmielonego pieprzu.
Składniki dusić na wolnym ogniu ok 20min. Po upływie czasu dodać kiełbaski i paprykę, dusić jeszcze przez ok. 10min.

Tradycyjnie, danie podawane jest z pieczywem, oliwkami i fetą.

Smacznego!

PS.
Istnieje wiele sposobów przyrządzania spetsofai, inna wersja, to z dodatkiem pokrojonych w kostkę bakłażanów lub marchewki.



4 komentarze :

  1. No powiem szczerze ze zachecajaco to opisalas. Latwe w przygotowaniu szybkie i zdrowe.Polecam samemu zrobic kielbase do takiego dania. Wtedy bedzie na prawde zdrowe. Swoja droga nie moge sie doczekac juz wiosny.Znowu zasadze swoje pomidory i ziola. Uwielbiam gotowac i bawic sie w malego ogrodnika.Nie pomyslcie ze jestem jakims dziadkem ;) mam dopiero 36 lat :) Pozdrawiam wszystkich a to danie na pewno wyprobuje. Moze dodam troche na probe jakis ziolek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byle nie odlotowych... ziółek :D
      Masz rację spetsofai na swojskiej kiełbasie i swojskich pomidorach na pewno będzie smaczniejsze, tylko, że ja w życiu nie robiłam kiełbasy. Dla mnie to szkoła wyższa.
      Niezbyt lubię gotowanie, ale prace w ogródeczku kocham.
      Greckie dania wyróżniają się właśnie tym, że są zdrowe, smaczne i z reguły szybko i łatwo się je przyrządza, także jakoś sobie z nimi radzę. Ostatnio zademonstrowano mi przepis na smażone na oliwie liście: buraków, szpinaku i kalafiora z cebulką i czosnkiem. Podane z kawałkiem fety. Danie bomba. Proste i bardzo smaczne.
      Pozdrawiam.

      PS.
      Daj znać jak danie smakowało...z ziółkami lub bez :)

      Usuń
    2. Na pewno napisze jak smakowalo. A jesli chodzi o zrobienie kielbasy to jest to banalnie proste. Ja nauczylem sie od ojca ale widzialem tez na toutubie proste fajne filmiki instruktarzowe. Polecamnzrobic wlasna. Wiecej do sklepu nie pujdziesz po kielbase. A tak na marginesie pracowalem 5 lat w zakladach miesnych uwazanych za bardzo dobre. To co jesz w wedlinach sklepowych w Polsce to sie nie da opisac. Jak jestes ciekawa to moge ci opisac proces prod. ze skladnikami. W kazdym razie od 12 lat robie wlasne wedliny. Jest to latwe i zdrowsze.
      Pozdrawiam-Bartek

      Usuń
  2. Jeśli masz czas i ochotę, to proszę badzo zapodaj przepis z instrukcją. Może i mnie się uda zrobić własną wędlinę... skoro twierdzisz, że to jest banalnie proste. Brzmi zachęcająco :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń