poniedziałek, 14 marca 2016

Tyropita. Placek grecki (filo) z fetą, paprykami i szczypiorem.

#Smaki Grecji

Zgodnie z obietnicą złożoną na fb podaję przepis na pyszny placek serowy z dodatkiem kolorowych papryk i cebulki dymki.
Przepis z kategorii: bardzo łatwe :)


greckie ciasto z kolorowym nadzieniem papryki szczypior feta


 SKŁADNIKI
0,5 kg fety - pokrojonej w kostkę
pęczek drobno pokrojonego szczypioru (dymki)
1 cebula - pokrojona w piórka
3-5 jajek
papryki: 3czerwone, 3żółte, 3pomarańczowe - porojone w grubsze pióra
sól, pieprz, oliwa
ciasto francuskie, 2 płaty


posiekany szczypior, feta, kolorowe pokrojone papryki, jajka, ciasto fillo


Wykonanie:
Na patelni zeszklić cebulę i dodać papryki. Przykryć na ok 3min. Następnie dodać szczypior oraz rozbełcone jaja z dodatkiem soli i pieprzu. Kiedy jajka lekko się zetną (otulą warzywa) dodać fetę. Potrząsnąć garnkiem, aby składniki lekko się wymieszały. Odstawić do ostudzenia.

Na wysmarowaną blaszkę wyłożyć warstwę ciasta. Skropić oliwą i wyłożyć nadzienie. Przykryć pozostałym płatem. Wierzch wysmarować oliwą, ponakłuwać widelcem i naciąć kwadraty.
Piec w nagrzanym do 180'C piekarniuku ok godz.

Smacznego!






2 komentarze :

  1. Wow! Danie jakie lubię! Na pewno wypróbuję, tylko u mnie krócej się piecze francuskie ciasto bo inaczej się przypala:) ?Fajny przepis, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo,
      życzę powodzenia w wypiekach :)

      Usuń