wtorek, 12 kwietnia 2016

Frikase a-la Ellinika, czyli potrawka cielęca z sałatą w sosie cytrynowo-jajecznym

#Smaki Grecji
Niedziela, 20 października 2014

Obiad nie okazał się 'friki' :)) - w adnotacji do wpisu pt. 'Co to jest 'frikase', co to jest 'friki?'. Całkiem sprawnie połączyłam masę jajeczno-cytrynową z mięsnym wywarem efektem czego powstał aksamitny sos:)

na talerzu potrawka cielęca mięso w sosie cytrynowo-jajacznym z sałatą
SKŁADNIKI
1 - 1,200 kg cielęciny
6-7 świeżych cebulek ze szczypiorem
5 ząbków czosnku
3 główki rzymskiej sałaty
1/3 szkl. oliwy z oliwek
2 szkl.gorącej wody 
2 jaja
2-3 cytryny
 pęczek posiekanego koperku
sól, pieprz
WYKONANIE
  •  Mięso pokroić na większe kawałki i obsmażyć z obu stron na rumiano.
  •  Zalać gorącą wodą, dodać połowę posiekanego koperku i dusić ok. 45 min.
  •  Na patelnię wlać resztę oliwy,  rozgrzać i dodać: posiekaną cebulkę ze szczypiorem, posiekany czosnek oraz koperek, wszystko razem chwilkę podsmażyć. Połączyć z mięsem.
  •  Na 15 min.przed końcem gotowania (czas zależy od mięsa) dodać pokrojoną na grube kawałki sałatę. Potrawę lekko wymieszać. Zagotować i zdjąć z ognia.
  • SOS jajeczno-cytrynowy. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka lekko roztrzepać. Składniki połączyć. Należy wlewać żółtka bardzo powoli, aby piana nie osiadła i mieszać ręcznie. Do utworzonej masy dodać sok z cytryny - również wlewać bardzo powoli i mieszać. Do cytrynowo-jajecznej masy dodać szklankę mięsnego wywaru. Płyn wlewać bardzo powoli cały czas mieszając, aby zawartość nie uległa zważeniu. Tak samo postępować przy wlewaniu masy do garnka.
  • Doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia.

Danie polecam przygotować osobom, które nie boją się eksperymentować w kuchni jak i również kochają kwaskowy smak :)
Potrawa jest smaczniejsza na drugi dzień.

Smacznego!


1 komentarz :

  1. Mmmm, brzmi i wygląda ciekawie, ale znając życie, jajka by mi się zważyły :D Może kiedyś się odważę... ;) Albo pominę ten krok, hehe. Pozdro!

    OdpowiedzUsuń