sobota, 14 maja 2016

Grecki Jogurt - Porcja zdrowia na dzień dobry.

#Smaki Grecji

Na dobry początek dnia warto zjeść porcję energetyzującego śniadania, np. w stylu greckim. Gęsty grecki jogurt z dodatkiem świeżych owoców, ozdobiony garścią pokrojonych orzechów i migdałów, otulony tymiankową miodową polewą, to niezwykle zdrowa bomba energetycza 'a-la ellinika', która gwarantuje dobry humor na nadchodzący dzień :)


na talerzu grecki jogurt, orzechy, migdały, truskawki

Specjał jest niezwykle popularny w Grecji. Z reguły na śniadanie serwowany jest z włoskimi orzechami i miodem, a na deser wzbogacony owocami. Jest to deser, który wśród turystów cieszy się ogromną popularnością (pomijam Japończyków czy też Chińczyków). Zwłaszcza na dzień dobry przyjezdni goście bardzo chętnie sięgają po grecki specjał jogurtowy... a czy Grecy również?
Ellines, raczej nie...w codzienności przedstawia się to tak, że znaczna większość greckiej populacji  wita poranek kawą frappe i papierosem. Taki widok w okresie letnim jest bardzo częsty. Do pracy idziesz z kubkiem kawy, do piekarni wchodzisz z kubkiem kawy, jedziesz na skuterze z kubkiem kawy, wysiadasz z samochodu z kubkiem kawy,  wchodzisz rano do sklepu, a na ladzie ekspedientki - kubek kawy itd.  Normalka w okresie letnim. O gorącej herbacie w tym okresie nie ma mowy :D, a na treściwe śniadanie (kawałek tyropity) przychodzi czas ok. godz. 12 lub 13 :) Czas na jogurt przypada na popołudnie.

w ręku kawa frappe Grecja

Co czyni grecki jogurt wyjątkowym?

Tradycyjny grecki jogurt zaliczany jest do najzdrowszych jogurtów świata, ponieważ zawiera w sobie ogromne ilości pożytecznych szczepów bakterii Lactobacillus bulgaricus, dużą ilość białka, oraz małą ilość węglowodanów i sodu. Zawarte w jogurcie kultury bakterii lekko zakwaszają środowisko jelit przez co hamują namnażanie się chorobotwórczych mikrobów. Stanowią solidną ochronę przed bakteryjnym zakażeniem dróg moczowych, oraz infekcją narządów rodnych.


grafika chore, zdrowe jelito
Sprawnie funkcjonująca flora bakteryjna korzystnie wpływa na proces trawienia i wchłaniania.
Przyjazne bakterie ułatwiają kosmkom jelitowym wchłanianie wapnia i żelaza. Pozytywnie wpływają na prawidłową perystaltykę jelit co ma esencjonalny wpływ na nasze dobre samopoczucie.

Jeśli czujemy się przygnębieni  (jak to się mawia: bez konkretnego powodu) to właśnie powód tkwi w jelitach. Sprawnie funkcjonujęce jelita, to dobre samopoczucie. Tak na marginesie, to wypryski czy też notorocznie pojawiające się przebarwienia skórne na czole (pr. i lw. strona, mimo stosowania filtrów) czy też brodzie są min. oznaką zaburzenia w funkcjonowaniu jelit.


Grecki specjał jest gęsty. Produkowany jest z owczego, koziego lub krowiego mleka, na powierzchni którego w procesie tworzenia wytrąca się zmarszczony lekko żółtawy kożuch. Wyjątek stanowi jogurt kozi, na którym nie tworzy się żółta warstwa. Kozi jogurt jest bardzo delikatny w smaku i bardziej kwaskowy.
Tradycyjne jogurty sprzedawane są w glinianych naczyniach. Nie zawierają zagęstników czy też żelatyny. Produkt swoją gęstość i smak osiąga w sposób naturalny podczas fermentacji ( jest wielokrotnie odsączany).
Tradycyjny jogurt jest dwa razy droższy od naturalnego, ponieważ do produkcji zużywana jest większa ilość mleka.
4 litry mleka = 1 litr jogurtu tradycyjnego
1 litr mleka = 1 litr jogurtu naturalnego
gliniane kubeczki z jogurtem Grecja
W kolejności od lw. jogurt owczy, krowi, kozi.

To co odróżnia prawdziwy grecki jogurt od pseudo-greckiego, to przede wszystkim kremowa gęsta konsystencja, oraz charakterytyczny kwaskowy smak, który jest bardzo trudno podrobić, i który sprawia, że grecki specjał pasuje zarówno do dań na słodko jak i na pikantnie. Nic więc dziwnego, że zyskał miano króla sosów i deserów - nie tylko w kuchni greckiej.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz