wtorek, 12 lipca 2016

Grecka przystawka: 'Rogate papryki' nadziewane fetą i pomidorami.

#Smaki Grecji
Smak greckiego lata, smak papryk.

'Rogate papryki ' po grecku 'piperies kerato / πιπεριές κέρατο'
kerato - róg
piperies - papryki
Danie podawane jest lekko ciepłe z dodatkiem octu balsamicznego. Jest też druga wersja (częściej spotykana w tawernach) - na zimno bez nadzienia. W obu przypadkach kropką nad i w przystawce jest ocet balsamiczny. Danie w sam raz na lato.


Na talerzu greckie danie nadziewane zielone papryki

SKŁADNIKI

10 podłużnych zielonych papryk
1 duży pomidor - bez skóry, pokrojony w kostkę
1 mały ząbek czosnku - drobno posiekany
1/2 zielonej paryki - drobno posiekanej
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 jajko
75gr. sera feta - rozdrobniona
50gr miękkiego, pikantnego sera koziego
sól, oliwa, pieprz
Ocet balsamiczyny - obowiązkowy!

WYKONANIE
  •  Piekarnik ustawić na 180'C
Papryki umyć i osuszyć, odciąć kapelusze i usunąć gniazda nasienne. W misce oprócz octu wymieszać wszystkie składniki. Powstałą masą napełnić papryki, zamknąć kapeluszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Każdą z papryk  naciąć lekko wzdłuż, czynność ta spowoduje, że skórka papryki nie będzie odchodzić od miąższu. Polać oliwą i wstawić do piekarnika na ok. 20 min.

Przystawkę podać lekko ciepłą, skropioną octem balsamicznym.
SMACZNEGO!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz