sobota, 6 sierpnia 2016

Grecka sałatka z portulaką, jogurtem, orzechami i nasionami lnu z cyklu: Smaki Grecji.

#Smaki Grecji

W dzisiejszych greckich smakach, sałatka po grecku z glistridą / γλιστρίδα  w roli głównej. ( O walorach portulaki przeczytasz TUTAJ ).
Oprócz zielonego warzywa w skład sałatki wchodzą: grecki jogurt (o tym dlaczego warto jeść grecki nabiał, przeczytasz TU), nasiona lnu, włoskie orzechy oraz starta skórka z cytryny.
Danie mieliśmy przyjemność skosztować w nowo otwartym lokalu gastronomicznym.


Sałatka przypadła nam do gustu, więc postanowiłam ją zapamiętać i odwzorować w domu. Danie przygotowałam wg. następujących proporcji:
  • kubek greckiego jogurtu
  • mały pęczek portulaki
  • garść orzechów włoskich
  • łyżeczka ziarenek lnu / dla lepszego wchłaniania wartości odżywczych ziaren należy je rozgnieść lub posiekać
  • starta skórka z cytryny
Składniki wymieszać i...gotowe.
Jeśli macie możliwość przygotowania dania, to polecam. Samo zdrowie!
Smacznego!

Sałatkę podałam do pieczonej piersi z kurczaka, ale można ją zjeść z pełnoziarnistym chlebem. W knajpie właśnie tak nam ją podano.



w greckiej tawernie na talerzu sałatka z glistridy z jogurtem. orzechami i cieniutkimi paskami cytryny


Powiązane wpisy: Portulaka warzywna, sałatka nr.2



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz