wtorek, 25 października 2016

Pantzarokeftedes - chrupiące kotlety z buraczków, fety i ziół - z cyklu: Smaki Grecji.

#Smaki Grecji

Dzisiaj w greckich smakach przepis dedykowany miłośnikom buraczków. Serwuję pyszne kotlety przygotowane z buraków z dodatkiem fety i pachnących ziół, po grecku: pantzarokeftedes / παντζαροκεφτέδες  


na talerzu kotlety z buraczków, grecki chleb oliwki i cytryna

W sam raz do smażonego kurczaka i fasolki szparagowej przesmażonej z tartą bułką.


na stole talerz z kotletami z buraków, grecki chleb, tzatzyki, fasolka szparagowa, kieliszek wina


Znam kilka przepisów na buraczane placki z dodatkiem fety, ale ten który wam dzisiaj prezentuję jest po prostu najlepszy! Znajdował się na opakowaniu buraków z podpisem Eleni Psichouli / Ελένη Ψυχούλη.  

SKŁADNIKI
2filiżanki utartych na grubych okach buraczków (gotowane, pieczone, marynowane - do wyboru)
2 cebulki dymki drobno posiekane
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej mięty zielonej
90gr. tartej bułki
75gr. mąki
sól, pieprz
100gr. fety startej na grubych okach
1 jajko
olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
W szklanej misie ugnieść wszystkie składniki. Jeśli masa będzie zbyt wilgotna, to należy dodać mąki. Jeśli zbyt zwarta, to należy dodać odrobinę wody. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Po upływie czasu smażyć na rozgrzanym tłuszczu ok. 2-3 min z każdej strony. Masę nakładać łyżką.
Upieczone odsączyć na papierze.
Skropić sokiem z cytryny. Podać z sosem tzatzyki.

Smacznego!



2 komentarze :

  1. Uwielbiam buraczki pod każdą postacią. Potrafię zjeść wszystkie buraczki z barszczu:) Przepis fajny, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń