piątek, 16 grudnia 2016

Kurczak w sosie śliwkowo-kasztanowym.

#Smaki Grecji

Święta coraz bliżej, a ty nie masz pomysłu na świąteczny obiad? Może danie z kurczaka, kasztanów i śliwek?

na talerzu kurczak z kasztanami, śliwkami i ziemniakami


Składniki
duży kurczak pokrojony na porcje
250gr ugotowanych kasztanów
3 łyżki oliwy z oliwek
1 plaster boczku  pokrojony w kostkę
sól, pieprz
1 łyżka zimnego masła
marynata

Składniki na marynatę
(dzień wcześniej)
ząbek czosnku
mała cebula pokrojona w plastry
marchew przekrojona na pół
250gr śliwek kandyzowanych lub suszonych
liść laurowy
gałązka tymianku (może być susz)
gałązka majeranku (może być susz)
2 gałązki pietruszki
2 ziarenka ziela angielskiego
3 lampki półsłodkiego czerwonego wina
2 łyżki stołowe octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek

WYKONANIE

Zalewa
1.W rondlu na rozgrzanym tłuszczu zrumienić krążki cebuli i marchew, ok 2min. Dodać ząbek czosnku i po kilku sekundach całość zgasić winem i octem. Włożyć pozostałe składniki. Gotować na wolnym ogniu ok. 10min.  Odstawić do ostygnięcia.
Do przestudzonej zalewy włożyć porcje kurczaka  oraz śliwki. Rondel przykryć membraną kuchenną oraz przykrywą, wstawić na noc do lodówki.

2. Rondel wyjąć z chłodni. Nie odkrywać. Odczekać, aż na garnku utworzy się rosa,  krople wyschną i dopiero wtedy wyjąć mięso i śliwki. Kurczaka osuszyć papierowym ręcznikiem. Śliwki oraz przecedzoną zalewę zachować.

3W garnku stopić boczek (kawałki wyjąć), mięso obsmażyć z każdej strony. Zrumienionego kurczaka zalać marynatą. Dodać sól i pieprz, kasztany i śliwki. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1godz. i 15min.  


udka kurczaka w garnku z kasztanami i śliwkami


4. Mięso wyjąć na talerz. Powstały sos doprowadzić do wrzenia i dodać schłodzone masło. Garnek natychmiast zdjąć z ognia i szybkimi ruchami (trzepaczką) mieszać zawartość do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu. Odstawić na ok. 5 min, aby sos odrobinę stężał.

5. Danie podać do ziemniaczanego puree lub ziemniaków miniaturek ugotowanych w mundurkach oraz czerwonego młodego wina. Beaujolais (bożole) jest strzałem w 10.
Kochani, jeśli zadbacie o dobre składniki  i przygotujecie przepis dokładnie tak jak to opisałam wyżej, to gwarantuję wam, że zakochacie się w tym daniu. Sos jest nieziemski, kurczak soczysty!

Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz