niedziela, 11 grudnia 2016

'Plaster fety na gorąco' - grecka przekąska z cyklu: Smaki Grecji.

W dzisiejszych greckich smakach danie z kategorii: szybka kolacja. Proponuję zdrową, smaczną i sycącą przekąskę na gorąco.
Oto składniki na 2 porcje:

400gr fety -  ( 2 plastry po 200 gr każdy )
papryka
pomidor
zioła (bazylia, oregano, majeranek, mięta)
pieprz, oliwa
folia aluminiowa

na talerzu greckie danie feta z papryką, pomidorem i ziołami

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temp.180'C.
Na foli aluminiowej ułożyć warstwowo: dwa plastry pomidora, plaster fety i krążki papryki. Wierzch posypać ziołami i doprawić pieprzem. Całość skropić oliwą. Tak samo przygotować drugą porcję.
Szczelnie zawinąć. Wstawić do piekarnika na 20min. Przed końcem pieczenia odkryć folię i grillować do lekkigo zrumienienia.
Podać gorące.
Świetnie smakuje z marynowanymi kaparami.

Smacznego!




3 komentarze :

  1. Bardzo lubię takie smaki. Dziękuję za przepis. Chcę zrobić kasztany według Twojego przepisu ale czy te z selgrosu będą dobre? Czy można porównać kasztany do czegoś? Do jakiś orzeszków? jak jadłam ze słoiczka to były mdłe dla mnie. Pozdrawiam serdecznie trochę chora. Może coś na przeziębienie? - jak Grecy się leczą domowymi sposobami?

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak pieczonych kasztanów porównałabym do słodkiego ziemniaka, a surowych do orzechów laskowych.
    Kupnych kasztanów czy to ze słoika czy gotowanych sprzedawanych w paczkach, nie lubię.
    Czy z Selgrosu będą dobre? - jeśli owoc nie będzie lekki, pomarszczony, nie będzie na nim białego nalotu, dzuiurek, a także nie będzie zalatywać pleśnią, to myślę, że owoce będą dobre. Jeśli zdecydujesz się na zaup i przygotowanie, to daj znać. Ciekawa jestem jak scharakteryzujesz ich smak :)

    Na przeziębienie Grecy piją herbatę górską. Tutaj możesz przeczytać o właściwościach gojnika, a Tu jak zaprzyć terapeutyczny napój.
    Pozdrawiam i życzę szybiego powrtou do zdrowia.

    OdpowiedzUsuń