czwartek, 5 stycznia 2017

Spanakopita - grecki placek (filo) ze szpinakiem i fetą.

#Smaki Grecji

Razem z tyropitą (plackiem z serowym nadzieniem), spanakopita wiedzie prym w kategorii: najchętniej zjadana grecka pita. Nie ma się co dziwić, placek jest pyszny i pożywny. Stanowi świetną przekąskę między posiłkami; jest łatwy w przygotowaniu.
Grecy konsumują pity w ogromnych ilościach. Na śniadanie, kolację lub właśnie, między posiłkami.
Do nadzienia oprócz szpinaku dodawana jest feta oraz jajka, niektórzy dodają odrobinę mleka. Są też wersje bez nabiału. Zielenina typu: koperek oraz cebula dymka - według uznania. Nadzienie można owinąć ciastem filo sfoliata (puszyste) lub krousta (chrupkie).

grecki placek szpinakowy z dodatkiem fety, kawałki spanakopity
Tradycyjne placki nasączone są dość obficie oliwą, czego akurat nie lubię, więc moja wersja pity jest uboga w tłuszcz.
Przepis, który prezentuję jest na średnią formę 32cm, ale ja piekę w brytfannie, która jest w piekarniku. Otrzymuję wtedy cienkie i chrupkie ciasto, które można wziąć w rękę, jeść jak kanapkę i nie bać się, że zawartość wyleci. Poniższy przepis jest z użyciem ciasta filo sfoliata (puszystego), ale równie dobrze może to być ciasto chrupkie (krousta)...no ale wtedy będzie się kruszyć :)

SKŁADNIKI
paczka ciasta filo sfoliata, ok.800gr
300 gr szpinaku, może być mrożony
300gr sera feta
300gr cebulki dymki
posiekany pęczek koperku
2 lekko roztrzepane jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1/2 filiżanki oliwy
oliwa do posmarowania płatów

Wykonanie: Świeży szpinak należy oczyścić, usunąć twarde części, pokroić, posolić  i ugnieść tak, aby warzywo puściło sok. Odsączyć. Do szpinaku dodać: oliwę, pokrojoną dymkę, koperek oraz rozdrobnioną fetę. Wymieszać. Na koniec dodać rozkłócone jajka z przyprawami i ponownie wymieszać.
Mrożony szpinak (prosto z lodówki) obsmażyć na rozgrzanej patelni i odstawić do rozmrożenia pod przykryciem. Do przestudzonego warzywa dodać składniki jw.

Piec ustawić na 180'C.

Brytfannę naoliwić. Położyć płat ciasta, wierzch skropić oliwą, rozsmarować pędzlem. Wyłożyć nadzienie i przykryć kolejnym płatem. Skropić oliwą, rozsmarować. Ciasto lekko naciąć na kwadraty, powierzchnię ponakłuwać widelcem.

Piec ok godziny.

Smacznego!


Zobacz również: Tyropita. Placek grecki z fetą, paprykami i szczypiorem.
                             Kremidopita. Cebulowy placek z Mykonos.



3 komentarze :

  1. Wygląda pysznie :) Uwielbiam fetę. Jestem tylko ciekawa jaka jest kaloryczność takiego placka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdeczne w moich progach:) Już odpowiadam, porcja (jeden duży kawałek) - 420kcal. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Tak tak zwracaj uwage na kalorycznosc zamiast cieszyc sie zyciem :)

      Usuń