środa, 12 lipca 2017

Portulaka warzywna. Sałatka nr.2. Fasolka, tuńczyk, pomidorki, płatki słonecznika...

#Smaki Grecji

Portulaka jest  orzeźwiającą i pełnowartościową rośliną (min. bogatą w kwasy tłuszczowe omega3, więcej na temat TUTAJ) bardzo łatwą w uprawie. Nie wymaga starań (specjalnej gleby etc.) rozsiewa się sama, rośnie gdzie chce - nawet w doniczce. Warto ją posiadać i jeść zwłaszcza wtedy, gdy żar z nieba kapie.  I pomyśleć, że przez długi okres czasu traktowałam roślinę jako chwast...

U nas sezon na warzywo trwa, więc zebrałam pierwszy plon i zrobiłam sałatkę.

Na talerzu: letnia, grecka sałatka warzywna
Składniki dania po wymieszaniu - wiadomo,
tak trzeba, aby wyłonić jak najlepszy smak :)
gałązki portulaki warzywnej na tle kamienia w świetle greckiego słońca
Tak wygląda portulaka rosnąca w naturze.
Info dla tych, którym nie chce się klikać w opis rośliny :P
  Jeśli warzywo ma dostatecznie dużo słońca,
to łodyga przybiera barwę czerwoną.

A oto lista potrzebnych produktów na 4 porcje:

pęczek portulaki warzywnej ok. 200 gr
dwie garście ugotowanej fasolki szparagowej
tuńczyk z wody - puszka  
pomidorki koktajlowe  ok 10 lub więcej
niewielka garść płatków słonecznika lub ziaren (ew. płatków pelargonii) 
średnia czerwona cebula,  może być biała (potrawa jest bardziej pikantna)

Standardowy sos:
sól, pierz
6 łyżek oliwy
1- 2 łyżki soku z cytryny   lub octu winnego
łyżka musztardy 



Wykonanie: 
1. Portulakę pokroić na większe kawałki. Pomidorki przekroić wzdłuż na pół. Cebulkę w piórka. Płatki słonecznika zachować w całości. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
2. Składniki na sos dobrze połączyć np. kilkakrotnie wstrząsnąć w zamkniętym słoiku. Polać warzywa i wszystko razem delikatnie, ale dobrze wymieszać.
Smacznego!

Ad. Sałatka z tuńczykiem (można dodać jajko na twardo) sprawdza się świetnie jako dodatek do kotletów warzywnych. Bez ryby tworzy znakomity duet z polskimi mielonymi. Do całości (w obu przypadkach) warto podać pastę z bakłażana.


Powiązane wpisy: Portulaka warzywna z jogurtem, sałatka nr.1

1 komentarz :

  1. Portulakę sieję w moim warzywniku jest pyszna. Szczególnie mięsiste listeczki. Potrafię je jeść prosto z grządki.
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń