środa, 13 sierpnia 2014

GreckaOliwka

Bakłażan na ostro z greckim jogurtem, bazylią i tabasco.

#Smaki Grecji

Moi Drodzy co tu dużo nawijać, po prostu przepis NIEBO W GĘBIE! Pod 'śniegową kołderką' znajduje się perfekcyjnie doprawiony farsz.


bakłażan pod śniegową kołderką

SKŁADNIKI
6 sredniej wielkości oberżyny
2 średniej wielkości cebule
3 ząbki czosnku
4 dojrzałe pomidory bez skórki
garść listków świeżej mięty 
garść listków świeżej bazylii
cukier - opcjonalnie
sól, pieprz,  papryka w proszku
5-6 kropel tabasco
1/4 szkl. oliwy z oliwek

SOS JOGURTOWY
3/4 litra greckiego jogurtu
ząbek czosnku -przeciśnięty przez praskę
2-3 łyżki oliwy z oliwek
6 posiekanych listków bazylii i mięty

WYKONANIE 
1.Bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości 1cm. Włożyć do posolonej wody, po pół.godzinie odcedzić i ponownie zalać wodą. 
Pomidory obrać ze skórki i zmiksować. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zeszklić. Dodać pomidory, tabasco, sól i pieprz i wszystko razem dusić 10min. Po upływie czasu dorzucić posiekaną bazylię oraz miętę i wszystko razem poddusić kolejne 10-15min.

2. Piec nastawić na grillowanie na 220'C. Odsączyć oberżyny i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i wstawić do pieca. Zapiekać z obu stron na lekko złoty kolor. Podpieczone bakłażany ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym lub specjalnej blasze, posysypać listkami bazylii oraz mięty i na to wszystko wyłożyć pomidorowy sos.
Zapiekać 15-20 min w tem. 180'C.

3. Jogurt wymieszać z ziołami, czosnkiem i oliwą. Powstałą masą przykryć pomidorowo-bakłażanową zapiekankę. Wierzch posypać papryką. Zapiekać ok. 10-15min.
  
Ad. czynność zapiekania można pominąć wówczas należy wyłożyć jogurtową masę na chłodną zapiekankę.

4. Danie pokroić kiedy przestygnie. Podawać schłodzone lub lekko ciepłe do szklaneczki białego wina.

SMACZNEGO!