czwartek, 21 sierpnia 2014

GreckaOliwka

'Słodycz zanurzona' –'Ipovrychio'- grecki deser w szklance zimnej wody

#Smaki Grecji
Aktualizacja 23.07.2017
Nowe fotki.
 Υποβρύχιο/ypovrychio / ipovrychio - podwodny

szklanka z wodą i białą masą na łyżce, grecki deser w szklance na tle hibiskusa


Ipovrychio Vanilia /Υποβρύχιο Βανίλια

Ipovrychio Masticha / Υποβρύχιο Μαστίχα

- tak popularnie nazywana jest gęsta cukrowa masa (klasyczne smaki: wanilia i masticha) zanurzona w szklance zimnej wody.

W dawnych czasach deser był tradycyjnym poczęstunkiem w upalne dni. 'Zanurzoną' słodycz o smaku wanilii podawano przede wszystkim dzieciom, mastichy - dorosłym. Dawniej nie było mowy, aby grecka gospodyni oprócz owoców w gęstym syropie tzw. 'gliko tou koutaliou' nie posiadała w kredensie wanilii czy też mastichy.
Jak twierdzi mój mąż, 'ipovrychio' to nie jest jakaś tam słodycz, to jest smak dzieciństwa, wspomninie spotkań rodzinnych, dziadków, zapach domu.

pojemnik z masticha ipovrichio grecki produkt . deser mastihowy/mastichowy



Ciekawostka: Cymes o smaku mastichy stanowi oficjalny poczęstunek w Metropolii w Konstantynopolou.
Ostatnimi czasy zwyczaj podawania 'ipovrychio' powrócił do łask, odnotowano znaczną sprzedaż słodkiego produktu nie tylko o tradycyjnym smaku (wanilia, masticha) ale również powstałych na bazie wanilii np. czekoladowym, karmelowym, wiśniowym, goździkowym.

Macie ochotę na coś słodkiego i orzeźwiającego jednocześnie? - jeśli tak, to polecam wypróbować poniższy przepis :)

SKŁADNIKI
64dag cukru
1/2 filiżanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka startej wanilii ew.cukier waniliowy
lub
szczypta rozdrobnionej mastichy

WYKONANIE
Wodę z cukrem rozpuścić w rondlu teflonowym. Gotować (cały czas mieszając) do czasu utworzenia syropu* Do gotowej masy dodać sok z cytryny i jeszcze chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia, dodać wybrany aromat i energicznie wymieszać. Masa ma bezbarwną konsystencję. Odstawić do przestygnięcia.

*Właściwa konsystencja syropu jest gotowa wtedy, kiedy kropelka rzucona na talerzyk z wodą się nie rozpryśnie ani nie rozpuści.

Kiedy masa nieco przestygnie (zanurzony w syropie palec nie powinien parzyć) drewnianą (!) łyżką energicznie mieszać w jednym kierunku do czasu utworzenia mlecznej i gęstej konsystencji.

Gotową słodycz przelać do wyparzonego słoika i szczelnie zamknąć.

ps.

Cały urok deseru tkwi w sposobie spożywania.

Łyżka słodkiej masy zanurzona w szklance zimnej wody, to nic innego jak lizak. Masa dobrze trzyma się powierzchni, więc zlizujemy zawartość maczając łyżkę co chwila w wodzie.  Nie sposób poprzestać:D

Smacznego!

Na temat zdrowotnych właściwości mastichy przeczytasz TUTAJ - zapraszam.