środa, 31 grudnia 2014

GreckaOliwka

Sałatka z kuskusem, migdałami oraz soczystym granatem.

#Smaki Grecji


Skoro już znacie niezawodny sposób na szybkie i sprawne obranie granatu, to z czystym sumieniem zapraszam was do przygotowania kolorowej sałatki. 
(Przepis spisałam z porannego programu greckiej tv.)
Niezwykle smaczna i chrupka mieszanka stanowi świetny dodatek do pieczonego indyka lub wieprzowiny. Idealna na świąteczny stół. Na naszym stole gości już od 4 lat.

kolorowa sałatka z migdałami, pietruszką, granatowcem, pomidorami


SKŁADNIKI

1 szkl. kuskusu
1 szkl. ziarenek granatowca
½ pęczka posiekanej natki pietruszki
1 szkl. białych migdałów lekko podpieczonych
½ ogórka wężowego ze skórką pokrojonego w kostkę
6-8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
 
Na sos:
 2 -3 łyżki octu balsamicznego, 
¼ szkl oliwy z oliwek, 
sól, pieprz. 
Składniki dobrze wymieszać np. w zakręconym słoiku.

Soczyste ziarenka granatowca z podprażonymi białymi migdałami są ‘ kropką nad i’ w sałatce.

WYKONANIE

Kuskus zalać wrzątkiem. Wody należy wlać tylko tyle, aby zakryła ziarna, nie więcej. Przykryć i zostawić na 30min, a nawet dłużej. W żadnym wypadku nie podnosić pokrywy przed czasem!
Kiedy ziarno będzie gotowe, należy wziąć widelec i lekko zdrapać zawartość do szklanej misy. Czynność sprawi, że ziarenka bardzo ładnie się rozsypią. Łyżką manewr nie wychodzi ;) Następnie dodać pozostałe składniki zalać sosem i dobrze wymieszać. Odstawić do przegryzenia na co najmniej pół godziny.

Smacznego!