sobota, 21 marca 2015

GreckaOliwka

Pierś kurczaka w sosie opuncji figowej.

#Smaki Grecji

Pierwszy dzień wiosny. Pani Wiosna, że tak powiem przyszła 'na czas', bo do wczoraj moi drodzy ziąb był u nas okropny, coś w rodzaju zbliżamy się do polskiej zimy :D Dzisiaj zupełnie inny klimat. Wiosna!

Masz zielone? Mam! Grasz w zielone? Gram!
+Anno Ch  pozdrawiam:) 

Na powitanie wiosny polecam kurczaka w sosie fragosiki

na talerzu pierś kurczaka w sosie opuncji figowej z makaronem wstążki







SKŁADNIKI

2 piersi z kurczaka
3-4 owoce opuncji figowej
1szkl. rosołu


MARYNATA

1/2 szkl. czerwonego wina
1/4 szkl. białego winnego octu
(spirytusowy się nie nadaje)
szczypta brązowego cukru
laska cynamonu
plaster cytryny ze skórką
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Składniki marynaty połączyć i wymieszać. Postawić na ogniu. Kiedy  zawartość zacznie wrzeć dodać oczyszczone owoce fragosiki. Całość trzymać ok 8min. Następnie zestawić  i odstawić na 3 godz do tzw. przegryzenia składników.
    Pierś pokroić na części. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać oliwę. Położyć mięso - nie obsmażać! Gdy kurczak od spodu zmieni barwę na białą zestawić z ognia - nie ważne, że górna część jest 'surowa'. Zalać marynatą (uprzednio wyjąć plaster cytryny i laskę cynamonu), dodać rosół i wstawić do nagrzanego piekarnika 200'C na 30 min.
      Po upieczeniu  owoce wyjąć i  przetrzeć przez sito. Wymieszać z utworzonym sosem.

        Danie podać gorące. 

        Tak przyrządzony kurczak świetnie smakuje w zestawie z makaronem wstążki (do ugotowanego al dente makaronu dodać 3-4 łyżki utworzonego sosu) i sałatką z rukoli w sosie wingeret z dodatkiem pomidorów i sera parmezan.

        Smacznego!
        Pozdrawiam wiosennie wszystkich Czytelników:)