czwartek, 28 stycznia 2016

GreckaOliwka

Spetsofai, chłopskie danie regionalne z Pelion

#Smaki Grecji

Dzisiaj jemy spetsofai.  Polecam wypróbować przepis, a przy okazji poszukać na mapie, gdzie leży Pelion /Πήλιο / Pilio ;)

Spetsofai, spetzofai / σπετζοφάι, jest to potrawa garnkowa charakterystyczna dla kuchni greckiej oraz włoskiej. Nazwa  składa się z dwóch członów: włoskiego 'spezzatino' - potrawka garnkowa z pomidorami / gulasz + greckiego: 'fai' - pokarm, rodzaj pokarmu tu.: składniki charakterystyczne dla dania powstałego w regionie Pelion.
Spetsofai, to nie jest gulasz. Podstawowym składnikiem potrawy jest wiejska, regionalna kiełbasa z Pilio, która jest mało lub wogóle niedostępna w innych regionach Grecji, dlatego też, najczęściej zastępowana jest kiełbasą wiejską o smaku czosnkowym. Do spetsofai nie dodaje się liścia laurowego lub ziela angielskiego, przypraw charakterystycznych dla gulaszu.


na talerzu kiełbaski z paprykami w pomidorowym sosie

SKŁADNIKI
1kg papryk
4-6 kiełbaski Pilio (ew.czosnkowe) pokrojone w krążki lub całe
1kg przetartych pomidorów
2 drobno pokrojone cebule
1 filiżanka oliwy
sól, pieprz, szczypta cukru

WYKONANIE

Paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ćwiartki. Zblanszować na rozgrzanej oliwie i wyjąć na talerz. Do garnka włożyć kiełbaski, obsmażyć i również wyjąć. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulkę, dodać przetarte pomidory, szczyptę cukru, sól i dużo świeżo zmielonego pieprzu.
Składniki dusić na wolnym ogniu ok 20min. Po upływie czasu dodać kiełbaski i paprykę, dusić jeszcze przez ok. 10min.

Tradycyjnie, danie podawane jest z pieczywem, oliwkami i fetą.

Smacznego!

PS.
Istnieje wiele sposobów przyrządzania spetsofai, inna wersja, to z dodatkiem pokrojonych w kostkę bakłażanów lub marchewki.