niedziela, 11 grudnia 2016

GreckaOliwka

Plaster fety na gorąco - grecka przekąska,

#Blogpost z cyklu: Smaki Grecji - Kuchnia Grecka.

W dzisiejszych greckich smakach danie z kategorii: szybka kolacja lub śniadanie. Proponuję zdrową, smaczną i sycącą przekąskę na gorąco.
Oto składniki na 2 porcje:

400gr fety -  ( 2 plastry po 200 gr każdy )
papryka
pomidor
zioła (bazylia, oregano, majeranek, mięta)
pieprz, oliwa
folia aluminiowa

na talerzu przekąska z pomidora, fety, zielonej papryki. Zapiekanka owinięta w folię spożywczą.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temp.180'C.
Na foli aluminiowej ułożyć warstwowo: dwa plastry pomidora, plaster fety i krążki papryki. Wierzch posypać ziołami i doprawić pieprzem. Całość skropić oliwą. Tak samo przygotować drugą porcję.
Szczelnie zawinąć. Wstawić do piekarnika na 20min. Przed końcem pieczenia odkryć folię i grillować do lekkiego zrumienienia.
Podać gorące.
Świetnie smakuje z marynowanymi kaparami.

Smacznego!