środa, 12 lipca 2017

GreckaOliwka

Portulaka warzywna z tuńczykiem.

#Blogpost z cyklu: Smaki Grecji - Kuchnia Grecka.

Portulaka jest  orzeźwiającą i pełnowartościową rośliną (min. bogatą w kwasy tłuszczowe omega3, więcej na temat TUTAJ), bardzo łatwą w uprawie. Nie wymaga starań (specjalnej gleby etc.) rozsiewa się sama, rośnie gdzie chce - nawet w doniczce. Warto ją posiadać i jeść zwłaszcza wtedy, gdy żar z nieba kapie. - I pomyśleć, że przez długi okres czasu traktowałam roślinę jako bezużyteczny chwast...


U nas sezon na warzywo trwa, więc zebrałam pierwszy plon i zrobiłam sałatkę.

Na talerzu: wymieszana sałatka z tuńczykiem, pomidorkiem, portulaką i płatkami słonecznika
Na zdjęciu składniki dania są już po wymieszaniu -  
tak trzeba, aby wyłonić jak najlepszy smak :)
w balsku greckiego słońca portulaka warzywna o zielonych listkach i czerwonej lodyżce pnie się po kamieniu
Tak wygląda portulaka rosnąca w naturze.
Info dla tych, którym nie chce się kliknąć w opis rośliny :P
  Jeśli warzywo ma dostatecznie dużo słońca,
to łodyga przybiera barwę czerwoną.

A oto lista produktów potrzebnych na sałatkę na 4 porcje:

pęczek portulaki warzywnej ok. 200 gr
dwie garście ugotowanej fasolki szparagowej
tuńczyk z wody - puszka  
pomidorki koktajlowe  ok 10 lub więcej
niewielka garść płatków słonecznika lub ziaren (ew. płatków pelargonii) 
średnia czerwona cebula,  może być biała (potrawa jest bardziej pikantna)

Standardowy sos:
sól, pierz
6 łyżek oliwy
1- 2 łyżki soku z cytryny   lub octu winnego
łyżka musztardy 



Wykonanie: 
1. Portulakę pokroić na większe kawałki. Pomidorki przekroić wzdłuż na pół. Cebulkę w piórka. Płatki słonecznika zachować w całości. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
2. Składniki na sos dobrze połączyć np. kilkakrotnie wstrząsnąć w zamkniętym słoiku. Polać warzywa i wszystko razem delikatnie, ale dobrze wymieszać.
Smacznego!

Ad. Sałatka sprawdza się świetnie jako dodatek do kotletów warzywnych, można dodać jajko na twardo. Bez tuńczyka - do polskich mielonych. Do całości (w obu przypadkach) warto podać pastę z bakłażana.